I Vesterled til Færøyene

10/26/2011

Tre av bladene til firkløveren bak "I Vesterled" på researchtur til Færøyene i fjor sommer. Fra venstre: Ida Uvaas (danser), Kløverknekten, Annika Ostwald (danser)

I Vesterled drar i vesterled!

Det interaktive crossover vandreteateret for barn som ble unnfanget i den færøyske tåkeheimen i august i fjor kjører forestilling imorgen torsdag 27.10 på Tou Scene i Stavanger, hvor vi alle fire (Skuespiller Hilde Bjerkeskaug er ikke med på bildet) gestalter halvmytiske karakterer knyttet til havet.

Etter to nye forestillinger lørdag 29.10 drar vi til Færøyene på en ukes turné i Listaleykurin (øyenes svar på Den Kulturelle Skolesekken – visstnok benevnelsen på en neversekk som alle gikk rundt med i riktig gamle dager). Det blir et storveies gjensyn med øyenes mystikk – fortellerkunsten er virkelig levende der borte.

Bare på Nólsøy, en bitteliten nålformet øy med knapt 200 innbyggere, gjemte det seg en historie bak hvert hushjørne. Blant favorittene:

 • En skotsk prinsesse flyktet til Nólsøy på 1600-tallet med sin lavbyrdselskede og bodde der i skjul i flere år, inntil hun ble gjenkjent av en skotsk marinesoldat i hovedstaden Tórshavn.

  Den skotske kongen kom med sin armada og truet med å drepe alle innbyggerne på øya, men situasjonen fikk en fredelig utgang med en forholdsvis grei forsoning mellom far og datter.

 • Øyene her ute i havgapet har alltid vært sterkt utsatt for pirater, noe Nólsøy også fikk erfare på 1500-tallet.

  Kapteinen, en engelskmann, gav streng beskjed til alle om at ingen fikk lov til å skade eller drepe, kun plyndre. De fleste av innbyggerne hadde stukket av, men én kvinne nektet å rikke seg.

  Da en pirat dukket opp hjemme hos henne, oppstod det et basketak hvor hun klarte å slå ham i svime og stikke av med verdisakene sine. Piraten våknet raskt og klarte å følge etter henne da hun hadde mistet noen av smykkene sine på veien. Da piraten fikk tak i henne igjen, var han så sint at han skar av henne brystene med en sløv kniv, før han vendte tilbake til skipet.

  Dette opprørte innbyggerne sterkt og de sendte ut en delegasjon til piratkapteinen for å fortelle hva en av undersåttene hans hadde gjort. Den forferdede engelskmannen hang piraten fra sin egen mast før han leverte liket tilbake til Nólsøyværingene sammen med en krukke med salve til kvinnens sår. Salven lindret kanskje, men hjalp ikke i det lange løp, da kvinnen døde kort tid etter.

  Salvekrukken finnes på Nólsøy den dag i dag. Og piraten? Han ble gravlagt under en steinheller i nærheten av vannkanten, som alltid er under vann når det er flo. Fremdeles hopper Nólsøyværingene på steinhelleren når de går forbi, for at piraten aldri skal finne fred.

 • I 1986 sverget Ove Joensen, en lettere drukkenbolt i midten av 30-årene som aldri hadde lært å svømme, at han skulle klare å ro robåten sin hele veien til Danmark. Som edru husket han løftet, og prøvde to ganger, begge med katten sin om bord. Dette gikk ikke helt godt, så tredje gang lot han katten være hjemme. Da gikk det!

  Flere sponsorer hadde lovet ham store pengesummer dersom han klarte det, og selv hadde Ove lovet å donere vekk store deler av summen til etableringen av en svømmehall på Nólsøy, noe han gjorde. Bragden gav ham berømmelse over alle øyene, og han ble en A-kjendis over natten. Han fikk også en ny kjæreste.

  En stund etter dette, i det all ståheien var ved å legge seg, skulle han ro ut til øya der hun bodde, en tur han hadde foretatt tusen ganger før. Han kom aldri frem. Svømmehallen? Ble aldri fullfinansiert og står der enda, uten tak, som et skjelett av et minne ropende opp mot himmelen, en snodig legacy for en lokal helt. Jeg så det selv, det var et syn som både var utrolig trist og merkelig fint på samme tid.

Etter Færøyene sikter vi oss inn på DKS her i Norge. Men inntil du har sjansen til å se denne forestillingen selv et sted, kan du:

 1. Lese mer om prosjektet her, hvor du også kan høre komponert musikk av færøyske Jens L. Thomsen, kjent bl.a. fra det beryktede bandet ORKA!
 2. Og lese mer om den fabelaktige konstellasjonen bak «I Vesterled» her.

Leave a Comment

------->

<-------