Drømmereise i sagakongenes land

04/05/2012

Etne, hjembygda til kong Magnus Erlingsson og faren hans, Erling Skakke, hadde sin syvende Forteljefestival 30. mars til 1. april i år (2012). Etne er såvidt meg bekjent den eneste fortellerkommunen i Norge – her er det nedfelt i kommunelovgivningen at kulturinnslag ved offentlige arrangementer og seminarer først og fremst skal være fortelling.

Forteljefestivalen har hovedsakelig hatt fokus på lokalhistorie, og særlig da kongsperioden fra midten av 1100-tallet. Fortelleren Tone Idun Bolstad har laget tre bestillingsverk om sentrale personer i denne epoken som alle har hatt premiere under tidligere festivaler; Sagaen om Kristin, Kongen på Etne og Åsa den Lyse. I 2009 ble jeg selv bedt om å lage et bestillingsverk om Erling Skakkes korstog til Jerusalem, og siden premieren har jeg vært tilbake og spilt forestillingen Kongespillet i Stødle Kyrkje flere ganger. Det har blitt såpass mange reiser nå at jeg har fått tildelt en spesiell pin.

Draumsyn
Nå, i 2012, vendte jeg tilbake. Men denne gang handlet det ikke om Erling Skakke. Jeg opptrådte for ungdomstrinnet på Enge og Skånevik Skule med den nylagede forestilllingen Poste Mortante og på kvelden den 30. mars var det duket for T&M – improvisert konsertperformance med min musikerkumpan Morten Minothi Kristiansen.

Vi leverte det som nærmest kan beskrives som en drømmereise gjennom et indre liv. Å jobbe med fri improvisasjon er like skummelt som det er givende – de sterkeste bildene vi vandret igjennom denne gang var en arbeidshest som bar alle galaksene på sine skuldre og en mann med tunnelsyn på vei gjennom en by hvor folk dør som fluer rundt ham, akkompagnert av klingende bjeller – men snart blir døden bakgrunnsstøy.

Takk til Etne Forteljefestival for denne gang!

Lenker:
Forteljefestivalen
Poste Mortante
T&M
Kongespillet

Leave a Comment

------->

<-------