Barn av Babel

08/28/2013

I år er det Språkår i Norge. I den sammenheng har det blitt utlyst midler til ulike prosjekter knyttet til språkmangfold og andre aspekter av språklighet. I februar i år var jeg involvert i et prosjekt tilknyttet Morsmålsdagen hvor flere fortellere fortalte eventyr på to språk (norsk og somali, urdu, farsi og hindi).

I tilknytning til Oslo International Rumi Festival er jeg (sammen med Marie Ulsberg) prosjektutvikler, manusforfatter og medutøver i et annet språkprosjekt, Barn av Babel. Barn av Babel har også fått støtte av Språkåret og vil bli en konsertforestilling for 7 språk med premiere under Rumifestivalen 22. – 24. november.

Fra Rumifestivalen 2010. Abdumumin Sharifi og Torgrim Mellum Stene.

Barn av Babel vil bli en flerspråklig forestilling som problematiserer kulturmøter og språkmøter, en forestilling som gjennom formmessig lek med ulike språk både berører og formidler kunnskap.
Vi følger en gruppe karakterer på båtreise nedover språkelven. På veien foregår det en rekke hopp i tid og rom, krydret med episke brudd i form av anekdoter, fra morsomme referanser til etymologi (hvorfor kaller vi egentlig toalettet «dass»?) til kulturelle virkelighetsmodeller som et resultat av ulike språks filtrering av verden (aboriginerne i Australia har ingen ord for «opp/ned/ut/inn/høyre/venstre/over/under» etc., men bruker kun kompassretninger. Hva fører dette til?).

Noen av disse bruddene er stutte sideelver, andre er små sjøer som omhandler undertemaer som kommunikasjon og forståelse og blikk på verden.

Chirine El Ansary (EG) er med på Barn av Babel

Aktørene er både karakterene på reise, men også seg selv. De veksler mellom å fortelle universelle historier, agere ut episoder i forhold til hverandre, og å dele opplevelser fra eget liv. Hele tiden veksles og lekes det med bruken av de ulike språkene. På reisen går vi fra tiden beskrevet i den yngre edda via korstog og krig til nåtid, sosiale medier og en arabisk vår. Forestillingen er en stor helsetning med flere innskutte leddsetninger, et syntaktisk byggverk. I bakgrunnen ulmer historien om Babels Tårn, da mennesket sluttet å forstå hverandre. Men kan vi forstå hverandre likevel?

Det overordnede narrativet handler om å nå denne forståelsen, og å finne det vakre i det fremmede, i det som er langt borte fra oss gjennom å gjenkjenne det som er vårt. Det som er felles.

Utøverne er Torgrim Mellum Stene, Chirine El Ansary (egyptisk scenekunstner) og Morten Minothi Kristiansen (musiker) m.fl. (TBA)

Leave a Comment

------->

<-------