Å bringe Havet til Fjellene

11/27/2017


I skrivende stund har vi vært to uker på turné med forestillingen I Vesterled i Oppland Fylkeskommune som del av Den Kulturelle Skolesekken. Verken jeg eller noen av de andre opphavskvinnene til dette interaktive vandreteateret hadde trodd at dette kjærlighetsbarnet skulle få så lang levetid.

For syv år siden, på sensommeren i 2010, drog jeg og dansekunstnerne Ida Uvaas og Annika Ostwald til Færøyene på en research-tur for å lage en forestilling med Norden og havet som tema.

Året etter var vi på residens på TOU Scene i Stavanger sammen med skuespiller Hilde Bjerkeskaug og lagde I Vesterled, en forestilling i skjæringspunktet mellom dans/bevegelse, objektteater og fortellerkunst hvor barna er hovedpersonene og må være med på å følge stjernene, løse gåten og binde trådene sammen. Alt basert på den grønlandske legenden om Sedna, Havets Mor.

Forestillingen har tidligere blitt spilt to turnerunder i Rogaland, på dansefestival på Inderøya, i Palestina, Stjørdal, Oslo og Sandefjord. Og to turnerunder på Færøyene. Da vi var på Færøyene i fjor tenkte vi alle at nå var det sikkert kroken på døra og siste finale. Men I Vesterled fortsetter å overraske oss, og nå er vi inne i den siste av tre uker på vår Opplands-turne, med totalt 142 forestillinger under beltet.

I Vesterled setter barna i høysetet og er laget på deres premisser. Den fantastiske responsen vi får fra publikummerne/deltakerne våre hver gang gjør at vi alltid kommer tilbake med ny giv og stjerner i blikket. Vi har vært på en rekke av utrolige skoler med eventyret vårt i denne omgang, i Dovre, Lesja, Sel, Lom, Skjåk og Vågå. Og vi har fått herlige mottakelser og, ved et tilfelle, verdens beste kanelboller (Hvis du noengang får sjansen, oppsøk Bakeriet i Lom).

Vi spilte på Nordberget Skule torsdag i forrige uke, og en av klassene som så oss lagde flotte tegninger som smeltet hjertene våre. Det minner oss på hvorfor vi gjør det vi gjør, for å bringe undring, glede og følelsen av at man kan, at man er unik og at man er viktig.

Som jeg sier på slutten av hver forestilling: «Takk for at dere hjalp oss. Nå skal dere snart tilbake til deres egen verden, men husk – hvis dere møter noen som har hull i hjertet sitt, som har glemt hvem de er, som har grodd fast, så vet dere at dere kan hjelpe dem.»


 

Lenker:
Mer om I Vesterled
I Vesterled hjemmeside
I Vesterled på Scenekunstbrukets sider

 

Leave a Comment

------->

<-------