Krig, Minner, Håp

05/10/2019


Husene på vei til å inkorpores i Friluftsmuseet. Bilde tatt 8. april i år

Idag, den 10. mai, åpner Norsk Folkemuseum tre nye gjenreisningshus i sitt friluftsmuseum på Bygdøy.

Husene – et bolighus, en utedo og et fjøs er alle fra Porsanger i Finnmark og museet vil med dette formidle dette fylkets historie fra 2. verdenskrig. Krig, flukt, og gjenoppbygging. Krig, Minner, Håp.

Krig, Minner, Håp er også navnet på en forestilling for skoleklasser i regi av museet den første uka i juni. Utøvere i forestillingen er undertegnede, Synne Imeland, Ingvild Mæhle Skjøtskift, Jeaninne Masika Lukusa, Jon Sigve Skard og Sarakka Gaup.

Dette skriver museet om forestillingen:

Elevene møter seks spennende aktører innen fortelling, joik, dans og improvisasjon. Med varme, nærvær og formidlingsglede viser de en variert forestilling om store og viktige tema, i samspill med og på elevenes premisser.

Forestillingen er satt sammen av ulike fortellinger, et mangfold av uttrykk og i spennet mellom myke smil, alvor og scenisk lek. Elevene opplever både stille, intense fortellinger, og fysiske scener der aktørene improviserer utfra elevenes valg av lyder, rekvisitter eller bevegelser. Sammen med den energiske Scenemesteren tar elevene stilling til aktuelle, vanskelige dilemma – i trygge omgivelser. Ingen valg er feil, og ingen forestillinger blir like. Vi legger ut noen av scenene på nett i etterkant, så elevene kan sammenligne valgene i «sin» forestilling med andres.

I denne forestillingen og for denne aldersgruppen rommer ordet Krig fortellinger om vanskelige valg, flukt og utrygghet. Minner er gamle, nye, sinte, såre, gode og rare. Ordet Håp handler om lengsel, om trøst og om fremtid. Etter forestillingen skal barna gå oppløftet hjem, litt klokere på verden – og seg selv.

Klangbunnen for forestillingen er tvangsevakuering, nedbrenning og gjenreisningen i Finnmark under og etter andre verdenskrig. Forestillingens fokus er elevene og deres livsverden i dag, enten krig oppleves nært eller fjernt.

I tillegg til å være med på forestillingen i juni, er jeg også med på programmet Brent Jord søndag 12. mai. Denne dagen er det offisiell åpning av Finnmarkshusene og jeg forteller mitt utdrag fra Krig, Minner, Håp som del av forestillingen Fortellinger om Flukt. Her står jeg på scenen med Marion Palmer, Simone Grøtte og Jomaa Nazari.

Lenker:
Krig, Minner, Håp
Brent Jord

 

Leave a Comment

------->

<-------