Kallocain

06/08/2019

Karin Boyes dystopi blir forestilling! Og jeg får æren av å regissere/være stykkets kunstneriske øye. Fra den 30. juli til den 3. august skal Musikteater Unna spille Kallocain i Hide KulturbrottGotland.

Johan Theodorsson står for manus og er soloaktør i forteller-rollen som historiens protagonist, den plagede Leo Kall.

Med seg på laget har han tiårig samarbeidspartner og musiker Anders Peev samt perkusjonist Lea Larsson. Og meg i regirollen.

Karin Boye (1900 - 1941)

Kallocain

Kallocain er en av de store klassiske dystopiene, på linje med Brave New World og 1984. Boken er skrevet av den svenske forfatteren Karin Boye i 1940; året før sin død; og skildrer et samfunn hvor enkeltindividet er fullstendig underlagt Verdensstaten.

Hovedpersonen Leo Kall har utviklet kallocainet, et sannhetsserum som vil avdekke tankekriminalitet og sørge for at Staten får innpass i den siste skjerven av privatliv. Men underveis sliter Leo med tvil og dragninger han ikke kan benevne, en kombinert lengsel og frykt for sin kone Linda og drømmer som hjemsøker ham.

Kallocainet fungerer godt, så godt at prøvekaninenes innerste kjerne, deres sanne selv, blir blottlagt. Og i møte med dette kommer Leo også ubønnhørlig mer og mer i kontakt med noe i dypet av sitt indre. Ønsket om å skape en ny verden.

Kallocain er et mesterverk. Jeg ser frem til å bistå Musikteater Unna med å tolke, formidle og aktualisere Karin Boyes tidløse kreasjon i et nedlagt kalksteinsbrudd på Gotland i sommer.

Leave a Comment

------->

<-------