Brageskålen

09/26/2022

Nylig fikk jeg støtte fra Norsk Filminstitutt til å utvikle et DKS-opplegg basert på spillet Brageskålen.

Brageskålen er et dataspill av typen visual novel utviklet av Tidvis AS i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune. Jeg har skrevet manus til spillet hvor du tar rollen som en ung skaldelærling på Veøya i år 986, like før det legendariske Slaget ved Hjørungavåg. Spillet springer ut av FOU-prosjektet Ein bit av historia der Tidvis har laget en virtuell 3D-modell av Veøya og bebyggelsen på dette sentrale kjøpsstedet slik det kan ha sett ut på slutten av 900-tallet. Dataspillet er et av flere planlagte prosjekter som tar utspring i dette levendegjøringsarbeidet.

Tidvis
Tidvis er et ideelt selskap som utforsker og utvikler nye måter å formidle og tilgjengeliggjøre forskning på, med et spesielt fokus på historie. De har utført flere spennende prosjekter, deriblant Oslo Havn 1798, Edvard Sills eventyr og Fru Sems valg. Samarbeidet mitt med Tidvis fikk sin spede begynnelse da jeg deltok på et VR-seminar i 2018 og støtte på Ragnhild Hutchison, historiker og daglig leder for Tidvis. Vi kjente hverandre igjen fra 90-tallet, fra den tiden vi begge hadde vært aktive i det norske laiv-miljøet. Poetisk nok var det på 1997-laiven Freden i Koima, arrangert av bl.a. Ragnhild, at jeg debuterte som forteller, i rollen som den 42-årige skalden Veid.

Opprinnelig sa jeg at dersom de trengte en virtuell skald til noen av sine prosjekter, var det bare å ta kontakt. Til syvende og sist endte dette opp med at jeg skrev et dataspill om en skald, men de tematiske linjene ble overholdt.

Kveding
 
Det elementet som jeg setter mest pris på i spillet er kvedemotoren. Underveis i spillet kan du støte på totalt åtte anledninger hvor du kan bruke ordets makt for å vinne favør i en situasjon, fra hyldningsdikt til nidviser. Alle kvadene er basert på den gamle verseformen Fornyrdislag og du får bryne deg på dine kunnskaper om norrøne virkemidler som stavrim og kenninger.

Spillet ble lansert til skolestart, og selv om målgruppen er ungdom, kan voksne også få glede av å spille det. Det er gratis og open source og kan spilles ved å trykke på bildet under:

Evt. kan Brageskålen lastes ned på App Store eller Google Play:

DKS-opplegg
Nå, i disse dager, med den nevnte støtten fra NFI, jobber jeg med å lage et DKS-opplegg basert på spillet. Tanken er at jeg skal dra rundt til skoler og spille Brageskålen med elevene og koble dette med et skaldekurs hvor vi skal jobbe med skjæringspunkter mellom den eldste kunstformen vi kjenner til (fortellerkunst) og en av de nyeste (dataspill). Så sånn sett blir jeg en reell skald som bruker historien om en virtuell skald for å lære ungdom å fortelle analogt om virtuelle opplevelser. Dette er akkurat passe retro-futuristisk for meg! Håpet er å dra på turné i Møre og Romsdal fylkeskommune med dette opplegget i skoleåret 2023/24.

Spillet i seg selv har allerede fått positive tilbakemeldinger fra lærere, blant annet denne fra Jarle Haktorsson:

Spelet får mine beste anbefalingar. Illustrasjonane, musikken, presentasjonen, rollegalleriet, valfridomen – alt var godt og sat flott saman. Det er både underhaldande, lærerikt og gøy; ein kombinasjon mange pedagogar strevar etter. Ifrå eit læreplan-perspektiv, dekkjer spelet tema innan faga norsk, historie og religion på ein god måte. Sentrale omgrep og kunnskap om kultur og religion vart presentert på ein framifrå måte, der innlæringa (og framføringa) av kvad var blant det mest pedagogiske metodane eg har vore borti. Eg har tidlegare nytta både dataspel, teikneseriar, podkastar, film, seriar og rollespel for å la elevane møte norrøn tid og kultur, men vil no heilt klart leggje «Brageskålen» inn i miksen; ev. erstatte fleire av tidlegare tilnærmingar til temaet, då denne interaktive opplevinga for fleire vil vere den beste form for læring.

Hvis du ønsker å vite mer om prosessen bak spillet og hva en Brageskål er, kan du lytte til podcasten David Skaufjord forklarer alt, hvor min kjære venn og kollega David Skaufjord intervjuer meg og Ragnhild om akkurat dette:

Lenker
Spill Brageskålen
Tidvis AS
Ein bit av Historia

Leave a Comment

------->