Fortelling til Folket: Sjøravnens Sang

06/07/2021

I januar skulle jeg ha fortalt historier i Hønse-Lovisas Hus ved Akerselva. Planen var egentlig å fortelle om Akerselva, men da det lille eventet ble avlyst pga restriksjoner, ble planene også endret. Panta Rei.

Resultatet ble at jeg fortalte en annen historie, Sjøravnens Sang, og at denne ble tatt opp og lagt ut som podkast under Fortellerfestivalens parole Fortelling til Folket. Podkasten er innebygd nederst på sida.

Plakaten for Kea Kea Storytelling Festival 2011


Kea Storytelling Festival
Sjøravnens Sang var den første fortellerforestillingen jeg utviklet og laget fra scratch på engelsk med tittelen Song of the Sea Raven. Året var 2011. Jeg var helt i starten av min internasjonale karriere og hadde blitt invitert til Kea Storytelling Festival, en årlig fortellerfestival avholdt utendørs hver sommer på øya Kea i Hellas, en av Kykladene. Festivalens tema det året var θάλασσα – Hav. Arrangørene ville gjerne ha noe nordisk relatert til det temaet, og da jeg fant Felice Vincis teorier om at Odysseen skal ha foregått i havgapet rundt Røst i Nordland, åpnet et helt nytt landskap seg.

Sjøravnens Sang var mitt første store forsøk på å introdusere et sterkt element av mythopoesis i forestillingene mine, å knytte ulike landskap sammen intuitivt snarere enn kun å gjenfortelle historier slik de var skrevet ned med små personlige variasjoner.

Den resulterende sagaen hentet inspirasjon bl.a. fra ulike sagn fra Lofoten og Helgelandskysten, Jonas Lies novelle Andværsskarven, hulemalerier på Røstøyan, protolegenden om De Syv Søstre, og Odysséen, så klart.

Dragsuget Moskenstraumen ble en av hoved-“karakterene” i Sjøravnens Sang, naturfenomenet som Felice Vinci kobler til myten om havuhyret Scylla.

Fra premieren i 2011

Da jeg fant ut at Philip Glass’ The Maelstrom er inspirert av Moskenstraumen, ble den låta arbeidsmusikken til research-prosessen.

Epic Poetry
En av publikummerne på premieren kom med en kommentar som jeg har tenkt mye over siden. ‘What you are trying to create is epic poetry’. Den tilbakemeldingen (sammen med en god dose konstruktiv kritikk) trykket jeg til hjertet og har hatt som en rettesnor siden. I løpet av de ti årene som har gått etter premieren, har jeg fortalt Sjøravnens Sang både på norsk og engelsk, på festivaler i Danmark, Hellas og Norge. Og nå finnes den også som podkast.

Du kan høre på den her, hvis du vil:

Leave a Comment

------->