Krigsfortellinger

09/13/2022

Når:
11/04/2022@09:30-11:00
2022-11-04T09:30:00+01:00
2022-11-04T11:00:00+01:00
Hvor:
Sandefjord Folkehøyskole
Skiringssalveien 160
3213 Sandefjord
Kontakt:
Sandefjord Folkehøyskole

play_circle_filled
pause_circle_filled
Hati Tonbak (Navaye Del)
volume_down
volume_up
volume_off

Krigsfortellinger er en forestilling bygget på den sanne historien om Amir Mirzai som kom som flyktning til Norge i 1987. Med seg i lasten hadde han opplevelser og fortellinger fra krig i Iran og Afghanistan, fortellinger om å være både soldat og flyktning i krig. Med seg hadde han også en mengde andre fortellinger; de klassiske persiske mytene, historier om krig, kamp og konflikt. Fortellinger om helter, vinnere og tapere.

Krigsfortellinger er en forestilling om Amirs personlige historie og vår kollektive forståelse av krig. Da krigen mellom Iran og Irak brøt ut i 1980, befant Amir seg plutselig i sentrum for begivenheter som skulle vise seg å få betydning for en hel verden. Torgrim Mellum Stene er medforteller i forestillingen, og bidrar som et norsk vindu inn i denne komplekse og sammensatte historien. Krigsfortellinger skaper nye og uventede forestillinger om en konflikt fra vår nyere historie, samtidig som den på et mer generelt plan tar for seg krigens sanne vesen. I løpet av forestillingen forteller Torgrim og Amir historier fra krigen som tidligere ikke har blitt fortalt. Krigsfortellingerbalanserer mellom det svarte og det humoristiske, mellom det tragiske og det burleske, mellom det konkrete og det poetiske.

Glitrende scenekunst er avhengig av innlevelse og engasjement. I forestillingen Krigsfortellinger ble jeg brakt til steder jeg aldri har vært og aldri trodde jeg ville kunne komme. Forestillingen er en perle, og som de fleste perler jeg har funnet kom det litt overraskende på at den var så sterk. Man går til scenekunst som har dokumentariske ambisjoner med en forventning om noe litt stillestående; «mat for hodet». Krigsfortellinger er mer. Amir Mirzai og Torgrim Mellum Stene river publikum med til tårene kommer. Gratulerer! Dette var en flott og viktig teateropplevelse fra en konflikt og et område som har framstått som utilgjengelig grå nyhetsmasse. Olav Njaastad, Dokumentarfilmskaper og journalist, NRK.

Noen fortellinger er bedre live enn på tv og film. Det er en imponerende fortelling, imponerende fortalt – det er både stor underholdning og ektefølt alvor på en gang. Dette har folk godt av på se. – Gjermund Stenberg Eriksen, Manusforfatter.

Regi: Øystein U. Brager Manus: Amir Mirzai i samarbeid med Torgrim Mellum Stene og Marie Ulsberg. Design og Layout: Mæhsa Mirhossein/Albatrass ved Ingunn Christensen Foto: Ravn Heggerud Musikk: Navaye Del. Produksjon: Albatrass ved Marie Ulsberg.
Støttet av: Norsk kulturråd, Fritt Ord, Spenn.no & FFUK

Leave a Comment

------->

<-------